Sara Stiber och Johan Nordström berättade om Naturmolnets och Växtvärkets historia när Malmö Tillsammans lärandelunch letade sig ut från datorskärmen.
Johan Nordström och Sara Stiber från Växtvärket berättade hur Naturmolnet har växt fram och om föreningens kommande projekt.
På tomten vid hörnet Palmgatan-Rolfsgatan fanns på 90-talet ett tillhåll för en MC-klubb som jämnades med marken vid en sprängning. I dryga 25 år har tomten stått tom – numera är det en grönskande grannskapsträdgård som kallas för Naturmolnet. Bakom projektet står föreningen Växtvärket, med Johan Nordström och Sara Stiber i spetsen.
– Förra hösten öppnade vi upp, så den har funnits i ett år. Platsen har använts mycket under pandemin, berättade Johan Nordström under Malmö Tillsammans lärandelunch.
Bakgrunden till det som skulle bli Naturmolnet var Sara Stibers vilja att bygga en mer barnvänlig stad, och såklart att omvandla den otrygga ödetomten till en plats för Sofielundsborna att mötas på.
Idag erbjuder Naturmolnet odlingar, vattenlek, umgängesytor, en grill och en scen. Fokuset ligger på att visa upp "blågröna" lösningar – alltså olika sätt att till exempel ta till vara på dagvatten och odla i en stadsmiljö.
– Det är ett grönt vardagsrum, sa Johan Nordström.
Trots att Naturmolnet är öppet dygnet runt har platsen inte råkat ut för någon större skadegörelse. Sara Stiber och Johan Nordström tror att det är tack vare att det finns en stark känsla av delaktighet och att invånarna får vara med och medskapa platsen och dess innehåll.
På Naturmolnet finns ett grönt tak, en scen och flera platser för umgänge.
– Sofielund är en speciell stadsdel och vi är en speciell förening, förklarade Sara Stiber.
Tom Roodro är projektmedarbetare i Malmö Tillsammans och jobbar på Malmö Stad. Han håller med om att Växtvärket har lyckats skapa en plats där Malmöbor får lov att vara medskapare.
– Det är en fantastisk plats som bjuder in till kreativitet och ägandeskap. Dessutom tror jag att det ger en rad mervärden, som ökad tillit och tillhörighet bland de boende i närområdet, säger han.
För sitt arbete med Naturmolnet, och även byggleken Guldängen, belönades Växtvärket med pris för Årets Föreningsinsats på Föreningsgalan, som arrangerades i slutet av oktober.
– Vi gläds tillsammans med våra vänner i Växtvärket med priset för Årets Föreningsinsats. Växtvärket har visat på en enorm uthållighet och förmåga att bygga relationer för både ett ekologiskt och socialt hållbart Malmö. Vi hoppas kunna fortsätta utveckla samverkan med Växtvärket där fler Malmöbor kan ta initiativ och genomföra sina idéer om staden, säger Tom Roodro, projektmedarbetare i Malmö Tillsammans.
Comments