top of page

Huset som ska ge något tillbaka till Sofielund

Torben och Lotte ville göra något som skulle gynna Sofielund, men exakt vad tog tid att komma fram till. Men sedan i våras äger de ett hus på Idunsgatan som de hoppas ska fyllas av liv och som ska gynna lokalområdet.


Torben och Lotte Ohlander utanför fastigheten, som har blivit hem till en ukrainsk familj och några volontärer.


Längs cykelvägen mellan Södervärn och Seved står ett stort tegelhus, där det har funnits allt från vandrarhem och vårdboende till glasmästare. Sedan en tid tillbaka har det stått tomt, men sedan Torben och Lotte Ohlander köpte huset i våras har det sakta men säkert börjat fyllas av liv igen.


Fastighetsaffären var en långdragen procedur, och till en början tvekade de på om de verkligen skulle köpa huset – som då hade stått och fått förfalla under de senaste åren.


– Huset heter Ödet 10 i fastighetsbeteckningen, berättar Lotte.


– Det var det som avgjorde när vi tvekade, fyller Torben i.


Tanken med huset var aldrig att de själva skulle bo i det, istället vill de hyra ut delar av det som bostäder och de andra delarna hoppas de ska kunna användas av t.ex. föreningar och lokala aktörer. För målet är att huset ska gynna lokalområdet och de som bor där.


– Man vill göra en insats i samhället. Det finns ett hav av saker man kan göra, så det känns skönt att göra något konkret, säger Lotte.


I dagsläget hyr de ut en del av huset till en ukrainsk familj, och i en annan del bor volontärer från STPLN. De andra delarna av fastigheten är inte färdigställda ännu, som det stora garaget och förrådsutrymmet och de två rummen som vetter ut mot Idunsgatan, som de hoppas ska kunna inhysa någon form av verksamhet.


En stor glasetsning på uterummet skvallrar om husets historia och glasmästaren som ägde huset för många år sedan.


– Alla våra vänner sa “varför ska ni köpa detta” när de såg skicket på det, säger Lotte.


Men idag är de glada att de gjorde det, och de hoppas att det ska bli det livslånga projekt som de drömt om – och såklart att de ska hitta verksamheter att samarbeta med som på ett eller annat sätt gynnar södra Sofielund. Men det är inte helt enkelt, säger Torben, och därför vill de nu komma i kontakt med lokala aktörer och eldsjälar som vill vara med och utveckla fastigheten:


– Man vill göra något som gynnar området, men exakt vad är det? Det är svårt att veta.


Har du en idé på vad man kan göra i huset? Eller har du en förening eller kreativ verksamhet som behöver någonstans att vara? Hör av dig till oss på ideer@malmotillsammans.se , så förmedlar vi kontakt till Torben och Lotte!

Comentários


bottom of page