1970-talets mobilisering på Kirseberg ledde till Backatorgets uppförande och att hus kunde räddas – hur kan vi inspireras av det när vi skapar framtiden? Det och mycket annat diskuterades när Malmö Tillsammans arrangerade panelsamtal under Backanatten.
Författaren Anna-Margrethe Thagaard och Tom Roodro, som ledde samtalet, på biblioteket som var en viktig mötesplats på 70-talets Kirseberg.
Ett 30-tal Kirsebergsbor intog biblioteket under Backanatten när Malmö Tillsammans bjöd in till panelsamtal med Anna-Margrethe Thagaard, stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson, Per Linde och Jesper Berséus från Drevet. Samtalet handlade om Kirseberg – dåtid, nutid, framtid, och tog avstamp i slutet av 60-talet när Anna-Margrethe Thagaard och hennes familj flyttade till Kirseberg.
Ungefär samtidigt var Kirsebergs bibliotek med i ett experiment, som bland annat ledde till grundandet av ett byalag och att boende i området mobiliserade sig. Anna-Margrethe Thagaard var en av många aktiva som tillsammans lyckades se till att gathusen på Kirseberg, som då var rivningshotade, fick stå kvar – vilket de gör än idag. De lyckades också anlägga Backatorget på en ödetomt intill dagens Kirsebergs torg.
Hela panelen – Jesper Berséus, Anna-Margrethe Thagaard, Tom Roodro, Per Linde och Torbjörn Nilsson.
Tom Roodro, anställd vid Malmö Stad och projektmedarbetare i Malmö Tillsammans, var den som höll i samtalet under Backanatten. Han ser många kopplingar mellan 70-talets mobilisering på Kirseberg till saker som sker i Malmö idag.
– Det hände massa saker där på 70-talet, det blev en nybyggaranda. Den kopplingen finns till Sege park idag, säger han.
En av flera drivande aktörer i just arbetet med Sege Park är Drevet, som Jesper Berséus var med och grundade.
– Det finns så mycket att inspireras av i Kirsebergs historia gällande medborgarinflytande i stadsbyggnadsprocesser. Här behövs inte hjulet återuppfinnas, utan snarare behöver vi koppla ihop äldre idéer och metoder med framtidens verktyg, säger han.
Tom Roodro håller med:
– Det finns mycket att lära och inspireras av från den sociala mobiliseringen i början av 70-talet, och mycket som vi som projekt kan lära.
Comments