top of page

Payk vill vara en dari-svensk budbärare

Sedan några månader tillbaka får Payk media stöd av Malmö Tillsammans inkubator. Payk betyder budbärare, och det är just vad Shir Akbari, grundaren, vill att Payk ska vara för afghaner som kommer till Sverige.


Genom Malmö Tillsammans har Shir Akbari och Payk fått bland annat ett mikrokontor på Föreningscenter Nobel 21.


När Shir Akbari kom från Afghanistan till Malmö 2013 tyckte han det var svårt att hitta information om saker som asylprocessen och det svenska samhället.


- Där kom idén till mig, det måste finnas en mötesplats där man kan få den här informationen, berättar han.


För tre och ett halvt år sedan grundade han därför Payk media - ett dari-svenskt webbmagasin med nyheter och samhällsinformation. Ordet Payk betyder budbärare på dari.


- Vi kände också att i Sveriges media så finns det en dålig bild av afghaner och nyanlända, så det är också målet - att ändra den bilden, säger Shir.


När Payk behövde hitta en ny lokal fick Shir tips om Malmö Tillsammans av en vän. Genom Malmö Tillsammans inkubator Idétorget har han fått mikrokontor på Föreningscenter Nobel 21, såväl som hjälp med att starta en förening.


Shir fick också chansen att presentera Payk på Idétorgets evenemang om finansiering av kulturidéer. På plats var bland annat Malmö stads kulturlots och en rad andra föreningar och representanter från olika samhällssektorer.


- Den här platsen var bra, att man kunde presentera och fick på plats feedback, och samtidigt fick du kontakt med andra, säger han.


Nu när föreningen har skapats och Payk är på plats på Föreningscenter Nobel 21, ligger fokus på att producera viktiga nyheter, filmer med samhällsinformation och att berätta om ännu fler historier från Afghanistan och Sverige. I början av nästa år arrangerar de dessutom sin andra filmfestival.


- Drömmen är att kunna vara den där mötesplatsen för vår målgrupp. Det är alltid det största målet, att på bästa sätt skapa den här mötesplatsen som vi tänker på, säger Shir Akbari.


Titta på videon för att få veta mer om Payk och Shir Akbari:


Comments


bottom of page