top of page

Unionen håller lunchseminarium om anställning i civilsamhället

Fackförbundet Unionen undersöker sedan 2016 situationen för civilsamhällets anställda. Nu har rapporten för 2023 släppts.


Med rapporten Anställd i civilsamhället - ett kall eller vanligt kneg Om civilsamhället som arbetsplats 2023 (länk) vill Unionen uppmärksamma tjänstemännen som ofta försvinner i berättelsen om civilsamhället. Hur engagerande civilsamhällets frågor än är tjänar alla på hållbara arbetsplatser som fungerar ihop med hämtning eller lämning av barn, bra lön, arbetstid och goda villkor.


Civilsamhället må vara ett kall, men det ska också vara ett bra och konkurrenskraftigt kneg som lockar de mest lämpade och kompetenta medarbetarna till sektorn.


Engagemanget fortsätter - med orosmoln kring arbetssituationen

Undersökningen 2023 visar fortsatt att de anställda finner sina jobb meningsfulla och har stort engagemang i sina jobb.


Den visar också att nedskärningar i sektorns bidrag från staten redan nu har påverkat möjligheterna att få ekonomiska medel till ideell verksamhet. Biståndsorganisationer, bildningsorganisationer och miljöorganisationer är bland de som fått svårare att få statligt bidrag.


Undersökningen visar på oroväckande tendenser, till exempel vad gäller övertidsarbete, kvälls- och helgarbete, svårigheter med återhämtning vid arbetstoppar och dålig balans mellan fritid och arbete.


Hör mer under Unionens lunchseminarium

Den som vill höra mer om rapporten är välkommen att ansluta till Unionens digitala lunchseminarium den 22 maj, kl 11.30-12.45.


Under detta webbinarium berättar utredaren Shadé Jalali om undersökningen och resultaten. Medverkar gör också avtalsansvariga ombudsmän, Lukas Ringqvist och Molly Aulin. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor till samtliga medverkande under mötet och i efterhand.


Ingen anmälan behövs, utan det är bara att ansluta via Teams.


Ett seminarium med samma upplägg hölls även den 17 april.


Läs rapporten

Comments


bottom of page