top of page

Yalla Trappans premiär på Lindängen firades med EU-pris

Under Yalla Trappans invigning på Lindängen lämnade Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) över det Europeiska medborgarpriset. Ordförande Christina Merker-Siesjö ser priset som en bekräftelse.


Heléne Fritzon (S) lämnar över priset till Sacdiyo Mohammad Farah.


I elva år har Yalla Trappan arbetat med kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, med målet att de ska komma ut i arbetslivet. Inom verksamheten finns idag 50 anställda, och bland annat driver de tre stycken lunchserveringar – varav den senaste, som ligger på Lindängen, invigdes den 11 oktober.


– Det är en kamp varje dag, vi försöker att skapa en yrkesidentitet hos de kvinnor som står allra längst från arbetsmarknaden och som saknar utbildningar och yrkeserfarenheter, säger Christina Merker-Siesjö, ordförande för Yalla Trappan.


– Här vänder vi båten av århundraden där kvinnor i generationer endast har haft sin plats i hemmet och här bygger vi en yrkesidentitet. Vi skapar ringar på vattnet som når längre än till bara kvinnan. Det påverkar deras barn, familj och i trappuppgångarna.


Verksamheten drivs som ett kvinnokooperativ och är ett arbetsintegrerande socialt företag. Yalla Trappan samarbetar bland annat med Arbetsförmedlingen och Malmö Stad, och har olika program där kvinnorna får lära sig svenska och förbereds för att kliva ut på arbetsmarknaden.


– Vi försöker få dem att se värdet av att ha en egen ekonomi och självständighet. Det är själva grundplåten för jämställdhet – att ha en egen lön, säger Christina Merker-Siesjö.


Under åren som Yalla Trappan har funnits har de fått ta emot ett antal priser för sitt arbete. Det senaste i raden är det Europeiska medborgarpriset, som delas ut för enastående insatser i samhället och för att lyfta goda exempel på bland annat integrationsarbete. Under invigningen på Lindängen var Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) på plats för att lämna över priset.


Christina Merker-Siesjö berättar att hon ser priset som en bekräftelse på att deras arbete fungerar och spelar en viktig roll i att lösa samhällsutmaningar. Nu hoppas hon att deras arbete och metoder ska sprida sig ut i Europa.


– Jag skulle vilja säga att det spelar ingen roll om det är Barcelona eller Berlin, de här samhällsutmaningarna ser väldigt lika ut för den här målgruppen. Kan man hitta en bra pedagogik och metodik som fungerar för dessa kvinnor så kan det fungera på andra ställen också, säger hon.

Komentáře


bottom of page