top of page

Möt idéägaren: med fokus på mänskliga rättigheter

Emilia anser att demokratin inte är lika självklar idag, och som motreaktion vill hon grunda en tidning som ska handla om mänskliga rättigheter.

- Tror vi inte på samhället eller demokratin så förstörs det, säger hon.


Emilia tog kontakt med Malmö Tillsammans och får nu stöd genom Idétorget för att komma igång med tidningen.


Sveriges demokrati mår inte så bra och är inte längre lika självklar, menar Emilia. Därför vill hon starta en tidning som hon hoppas och tror ska kunna inspirera och engagera fler medborgare i frågor om mänskliga rättigheter.


Vi ställde några frågor till Emilia!


Vem är du och vad är din idé?

- Jag heter Emilia och bor i Malmö. Det jag brinner för är samhällsfrågor och kultur. Sedan är jag en väldigt social och kreativ person. Min idé är att starta igång en tidning som granskar mänskliga rättigheter i Skåne. Tidningen ska vara politiskt obunden och är till för alla som brinner för mänskliga rättigheter.


Vad inspirerade dig till att ta steget vidare med din idé?

- Anna Lindh, en klok politiker, sa en gång "uppgivenhet är vår främsta fiende", vilket är bokstavligt talat sant. Tror vi inte på samhället eller demokratin så förstörs det. Bakgrunden till att jag blev intresserad av mänskliga rättigheter är att jag alltid har bekymrat mig över hur politiker och partier objektifierar intersektionella grupper helt öppet. Sedan att jag själv felbehandlades inom vården väldigt länge, i flera år. Det är jag inte heller ensam i att vara med om. Vård och omsorg är också en mänsklig rättighet. Det som hände mig var det som främst motiverade mig och fick mig att vilja agera för mänskliga rättigheter. Det finns mycket att göra i Skåne när det kommer till mänskliga rättigheter som representation och motverka hatbrott mot förtroendevalda, journalister och vanliga medborgare. Sexism, rasism, funkofobi, homofobi och transfobi hänger ihop och måste motverkas. Därför måste en tidning om mänskliga rättigheter göras!


Vad hade hjälpt dig att komma ännu längre med din idé?

- Jag behöver människor som vill engagera sig så en tidning blir av och som är intresserade av att jobba med detta. Drivkraft, respekt för andra och att man brinner för mänskliga rättigheter är viktigast! Och att man är beredd på att lägga ner ett hårt arbete på tidningen

nu och i framtiden. Det som hade hjälpt mig ännu mer är om det finns politiskt obundna föreningar och organisationer som står för mänskliga rättigheter, som vill bidra till idén om en tidning för mänskliga rättigheter.


Vill du vara med och bidra till Emilias tidning som skribent, kommunikatör, fotograf, layoutare eller researcher? Eller har du också en idé som du vill ha stöd för att förverkliga? Hör av dig till oss genom att skicka ett mejl till ideer@malmotillsammans.se.

Comments


bottom of page