top of page

Empower the Districts vill göra demokratin självklar för alla

Politiken påverkar alla – därför borde alla delta. Det sa Ibrahim Taha, grundare av ZigZag Förening, under Malmö Tillsammans senaste lärandelunch.


Ibrahim Taha menar att det inte räcker med kortsiktiga projekt om man vill öka folks valdeltagande.


I socioekonomiskt utsatta områden är valdeltagandet betydligt lägre än rikssnittet. Enligt Ibrahim Taha, grundare av ZigZag Förening och drivande inom projektet Empower the Districts, kan det finnas flera olika orsaker till det.


– Vi kan sitta och prata om demokrati som något självklart, men inte alla har tillit till det. Man kanske kommer från en annan kultur där det inte finns, eller så är man bara intresserad av politiken i hemlandet. Men det gör faktiskt skillnad, de tar beslut som påverkar både ditt och mitt liv, sa han under den senaste lärandelunchen.


Med projektet hoppas ZigZag Förening att fler ska börja intressera sig för politik och bli delaktiga i lokala beslutsprocesser – och så klart att valdeltagandet ska öka. Ett viktigt verktyg inom projektet är de lokalt förankrade demokratiambassadörerna.


– Förutom att de har kunskap och kompetens är de duktiga försäljare, för i grund och botten handlar det om att sälja en tanke om förändring i sättet du är på, sa Ibrahim Taha.


Empower the Districts är ett tidsbegränsat projekt, men för Ibrahim Taha är det viktigt att arbetet som påbörjas inte bara avslutas när projektet gör det. Han menar att en riktig förändring tar tid att uppnå.


– Jag kan sitta här och säga att jag har förändrat livet för hälften av dem, men det är inte sant. Det krävs ett långsiktigt arbete, inte bara ett projekt på något år, om man vill göra en riktig förändring. Det krävs långsiktigt samarbete med flera aktörer.


För att folk ska förstå vikten av att rösta och engagera sig politiskt behövs dock mer än bara kunskap, menar Ibrahim Taha – folk måste förstå att de själva vinner något på att gå till vallokalerna och rösta.


– Demokrati är viktigt, för det påverkar alla varje dag.


– Alla som är med ska känna att de bidrar och får något tillbaka, det måste gynna en, sa han.

Comments


bottom of page