top of page

Giva Sveriges nya rapport Tillit och fördom

Giva Sveriges nya rapport Tillit och fördom, om svenskarnas syn på ideella organisationer, visar att andelen som skänker pengar är rekordhög. Mest ökar givandet bland män och ungdomar. Dessutom är fler positivt inställda till ideella organisationer nu jämfört med innan kriget i Ukraina.


Giva Sverige har undersökt svenskarnas syn på ideella organisationer före och efter kriget i Ukraina startade. Rapporten Tillit och fördom visar att det har tillkommit nya givare sedan kriget startade. Andelen som angett att de har skänkt pengar de senaste sex månaderna har ökat från 55 procent innan Rysslands invasion till 63 procent efter, vilket är den högsta nivån på tio år. Allra mest har givandet ökat mest bland män och ungdomar. Männens givande har ökat tre gånger så mycket som kvinnornas, men kvinnor ger fortfarande mer.


– Nu ger även de personer som inte brukar ge. Viljan att bidra i till förmån för Ukraina har varit helt enorm. Inom kort kommer vi att se ett skifte i behoven, när de organisationer som jobbar med att ta emot flyktingar här i Sverige behöver såväl pengar som volontärer. Jag tror och hoppas att generositeten håller i sig, även om den här katastrofen skulle dra ut på tiden, säger Charlotte Rydh.

Fem veckor efter invasionen i Ukraina visar uppdaterade siffror från Giva Sverige att närmare 1,75 miljarder kronor i gåvor och donationer har skänkts till hjälporganisationer med verksamhet i och omkring Ukraina.


Rapporten Tillit och fördom visar att det har tillkommit nya givare sedan kriget startade.


Läs mer här

Comments


bottom of page