top of page

Kirseberg testar en egen valuta under första halvan av maj



Lokalvaluta är ett väl beprövat verktyg för lokal utveckling som finns runtom i världen. Den 1-15 maj tar föreningen Drevet och Malmö Tillsammans konceptet till Kirseberg med valutan BACKS.


Det var på 30-talet som den första lokala valutan såg dagens ljus. Sedan dess har flera tusen lokalvalutor tagits fram – alla med syftet att hålla pengarna kvar inom en stad eller stadsdel, för att stärka lokalsamhället och bidra till en hållbar lokal utveckling.


Den 1 till 15 maj är det Kirsebergs tur att få en lokalvaluta. Valutan heter BACKS och pilottestet görs av föreningen Drevet i samarbete med samverkansinitiativet Malmö Tillsammans.


Pilottestets syfte är att visa hur en lokalvaluta kan bidra till utvecklingen på Kirseberg och att synliggöra alternativa verktyg för lokal utveckling.


En tidig prototyp av valutan BACKS och Jesper Berséus och Barry Mc Donald som utgör Drevet.


I slutet av april kommer Kirsebergsbor få möjlighet att delta i olika aktiviteter för att tjäna en BACKS till värde av 100 kronor. Under första hälften av maj kan valutan spenderas hos en rad olika lokala verksamheter som har valt att delta i testet.


– Det ska bli spännande att se om resurser kan stanna några vändor till lokalt, innan de försvinner bort från området, säger projektledare Jesper Berséus, Drevet.


Eftersom BACKS bara kan användas på Kirseberg hjälper den företag att öka sin lokala kundkrets, och den bidrar till att invånare får bättre koll på vad som finns i sitt närområde – vilket på sikt kan bidra till en starkare social sammanhållning.


Malmö Tillsammans testar en rad olika verktyg och metoder för lokal hållbar utveckling på olika platser i Malmö. Att testa just lokalvaluta känns extra spännande, tycker Nils Phillips, projektledare för Malmö Tillsammans.


– Att testa något i liten skala för att lära, är en bra metod. Lokalvaluta är ju något som finns på flera ställen i både Sverige och Europa. Det är bra om vi kan testa och bygga vår kunskap lokalt kring olika verktyg för att skapa hållbara städer, säger Nils Phillips.


Kommentare


bottom of page