top of page

Pris för mänskliga rättigheter

Malmö stads pris för mänskliga rättigheter 2022 går till Safija Imsirovic


Under hösten 2022 har fler än 100 nomineringar av enskilda personer, föreningar, organisationer eller andra nätverk kommit in via Malmö stads hemsida. Juryn består av ordförande Amani Loubani (S), Frida Trollmyr (S), Helena Nanne (M), Mubarik Abdirahman (S) och Olof Lavesson (M).


Juryns motivering:

”Malmö stads pris för mänskliga rättigheter 2022 tilldelas Safija Imsirovic, en sann eldsjäl som genom uthållighet, kompetens och engagemang skapar möjligheter för föräldrar, barn och unga i Malmö att bli sina bästa jag. Safija grundade organisationen Gnistan på Augustenborg 1997 för att ge föräldrar som saknade barnomsorg möjlighet till studier och att söka arbeten. Sedan dess har Gnistan varit en mötesplats där barnens behov alltid kommer i första hand. Hit kommer de för att få läxhjälp, en varm macka eller bara för att hänga. I Gnistans kaninhotell och de tillhörande odlingarna lär Safija barnen vad social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet innebär i praktiken. Genom sin stora drivkraft för barnens bästa skapar Safija sammanhållning, trygghet och hopp för framtiden för de som bäst behöver det.”


- Jag är fortfarande chockad över att jag får det här priset. Men jag ser det inte som bara mitt pris utan det går till alla barn och föräldrar som under 25 år har fyllt Gnistan med liv, värme och kärlek. Jag tycker också att min man förtjänar det här priset. Utan hans stöd med våra barns läxläsning och annat hade jag aldrig kunnat satsa på Gnistan. Prispengarna ska gå till en jättestor vårfest för alla föräldrar och barn. Och till mat till alla hungriga barn som besöker Gnistan, säger Safija Imsirovic.
Comentarios


bottom of page