top of page

Unik samverkan

Power Talks – Unik samverkan inom folkbildningen för att motverka rasism och intolerans

Med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ska projektet Power Talks med hjälp av folkbildning som demokratiserande metod utveckla sätt för studieförbunden att gemensamt ta sig an samhällsutmaningar som behöver nya typer av lösningar.

  • Det är unikt att två studieförbund som har så olika målgrupper samarbetar med varandra för att lyfta viktiga frågor tillsammans för ett mer inkluderande samhälle och även sprida folkbildning till fler, kommenterar Cesar Vargas, verksamhetschef på Medborgarskolan Syd.

Power talks projektleds av Jämställd Utveckling Skåne tillsammans med Ibn Rushd Distrikt Södra och Medborgarskolan för att ta fram ett nytt metodmaterial. Metodmaterialet riktar sig till studieförbunden och arbetsgivare som vill minska diskriminering, förtryck och rasism genom sin verksamhet. Samverkan i projektet är även ett viktigt steg för studieförbunden att bli ännu bättre på att möta personer med olika bakgrund och behov för en mer inkluderande folkbildning.

  • Det här är en viktig möjlighet för våra organisationer att bredda förståelsen för hur folkbildningen kan bidra till den demokratiska utvecklingen. Vi hoppas att vi ska kunna inspirera fler kommuner och studieförbund att starta liknande folkbildningsinitiativ. Det betyder mer engagemang för, och fler delaktiga i, arbetet med hbtqi-frågor och antimuslimsk rasism, säger Malin Novén, distriktschef Ibn Rushd Distrikt Södra.

Projektet pågår fram till 17 juni 2023 med verksamheter i Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg.


Metodmaterialet och projektets erfarenheter kommer spridas genom en slutkonferens i Kristianstad den 1 juni 2023 och delas med Folkbildningsrådet och Studieförbunden i samverkan.
Commentaires


bottom of page